Az egyesület íjász szakosztálya

Az egyesület íjász szakosztálya 2010. évtől, jelenleg 17 fővel működik Borsodnádasdon. Ez alatt az idő alatt versenyzőink számos sikert értek el. Csupán példálózó jelleggel, ámde büszkén emelem ki, hogy a 2012. és 2013. évben megrendezett országos bajnokságokon minden éremből gyűjtöttünk. Ezen kívül a Bükk Kupa sorozatban mind az egyes versenyeken mind pedig az összetett értékelésben versenyzőink megszerezték 2012. évben az első, míg 2013. évben a harmadik helyezést.Az országos bajnokságon szerzett érmeink.

Bővebben az íjászatról

„A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket!". (A sagittis Hungarorum, libera nos Domine) mondták az őseinkkel nem annyira baráti viszonyban lévő harcosabb népek. Jelen korban ennél sokkal békésebb vizekre evezett a honi íjászat. Hazánkban több tízezerre tehető az íjászattal versenyszerűen foglalkozók száma. Ezen íjászokat a Magyar Íjász Szövetség tömöríti egységbe. A Magyar Íjász Szövetségben a pályaíjász, a terepíjász, a futás, a lovas, a történelmi, a 3D és a vadász íjász szakágak keretein belül lehet elsajátítani az íjászat csínyját bínyját. Egyesületünk elsősorban az erdei környezetet előtérbe helyező íjászatot szeretné népszerűsíteni. Ezzel is rámutatva a természeti környezetünk megóvásának fontosságára.

Néhány szót ezen szakágakról:


A 3D azaz három dimenziós íjászat

A vadon élő állatokat megformázó, térbeli célokról kapta a nevét, melyeken a különböző találati zónák nem eltérő színnel, hanem a célba süllyesztett választóvonalakkal vannak megjelölve. A legnehezebbnek tartott terepíjászati mód, mivel soha nem előre közölt távolságokról kell a lövést leadni. A változatos terepviszonyokból fakadóan az íj tökéletes ismeretét és kiváló távolságbecslő képességet követel a versenyzőtől. A különböző kategóriákba tartozó íjászok más-más távolságokról röpítik ki nyíl-vesszőiket. A magyar 3D íjászok a világ élmezőnyéhez tartoznak. Akár FITA, IFAA, vagy HDH-IAA szabályzat szerint rendezett versenyeken indulnak versenyzőink, szinte biztosak lehetünk abban, hogy érmekkel térnek haza. Ez a versenyforma hamar népszerű lett, az alakuló versenyrendszer pedig igazodott az igényekhez. Hamarosan megjelentek az íjak szerinti kategóriák, majd mivel a természetben rendezett 3D versenyek remek szórakozási és kikapcsolódási lehetőség volt családok részére, hamarosan megjelentek a korosztályok és nemek szerinti bontások, így mindenki megtalálta benne a helyét a tradicionális íjaktól a céllövő csigásokig. A 3D íjászat gyorsan fejlődött és hamarosan komoly versenysporttá nőtte ki magát, ami ma már az összes nemzetközi íjász szervezet szakágai között szerepel.


A terepíjászat

Terepíjász állandó pálya
Részletek itt.


A terepíjászat a klasszikus, koncentrikus körös céltáblákon megvívott sportíjászat változatos terepre való kivitelét jelenti. Maga a terepíjászat a vadászíjászatra való felkészülésből eredhet az USA-ból, a XX. sz. elejéről. Később, az új, modern anyagú célok megjelenésével a hagyományos terepíjászatból (és mellett) alakult ki a 3D íjász ágazat is. A terepíjászatban a legismertebbek az IFAA és a FITA nemzetközi szervezetek szabályzatai szerinti versenyek. Az amerikai IFAA a régebbi, de a FITA a nemzetközi versenyzés szempontjából elismertebb, hiszen a FITA terepíjászat nemzetközi versenyei mind kvalifikációs rendszerűek, és a sport szerepel a Világjátékokon (World Games) is. Emiatt az EB-ken, VB-ken a küzdelem nagyon kiélezett, és sikereket elérni nagyon nehéz ebben a szakágban. Először a vadászíjászok használtak gyakorlásképpen háromdimenziós állat alakú célokat, ebből fejlődtek ki a versenyek, amikor elkezdték összemérni tudásukat a vadászhelyzeteket imitáló módon kihelyezett célokon, amiket a versenyzők által nem ismert távokon helyeztek el, így a lövés mellett a távbecslés is fontos szerepet kapott. A terepíjász versenyeken jelöletlen, illetve jelölt távolságokon, szabványos lőlapokra lövünk. Jellemző a szakágra a célonkénti több (FITA-n 3) lövés lehetősége és a lőtávok igen széles skálája (pl. FITA-ban: barebow 5-50m, irányzékos íjak 10-60m). A körkörös tábla könnyen célozható, és igazságos pontozást biztosít. Ezek miatt a terepíjász versenyeken kevésbé számít a távolságbecslés képessége, a célok ismerete, de jobban az állóképesség valamint a folyamatos pontos lövések leadása, mint a 3D versenyeken. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy a puszta lőtudáson felül szükség van a terephez, fényviszonyokhoz való alkalmazkodásra is, mert a célokat gyakran nagyon nehéz beállásokból, meredek szögekben kell meglőni. A különbségek mellett azonban rengeteg a rokonság is a testvér szakágakkal és vannak példák arra, hogy ugyanaz az íjász egyaránt remek 3D- és terep-, ill. pálya- és terepversenyző. Ez a versenyforma tehát egyfajta átfedés, találkozási pont a vadász- és a céllövő íjászat között és remek gyakorlás, felkészülési lehetőség lehet akármelyik szakág íjászai számra.


Vadászíjász szakág

A legifjabb szakág a szövetségben a vadászíjász szakág. Az íjászat ezen ágát művelők természetesen vadászvizsgával és kiegészítő vadászíjász vizsgával kell, hogy rendelkezzenek. Sokan kérdezik, hogy min múlik az eredményes vadászat. A vadász ügyességétől függ csupán, hogy milyen közel tud kerülni a vadhoz. Viszont a felszerelés minőségén is múlik az, hogy az íj megfeszítésének pillanatában keltünk-e bármilyen nemkívánatos zajt. Nem az a célja a Magyar Íjász Szövetségnek, hogy a magyar társadalom minden tagját vadászíjásszá képezze ki. Az alapinformációkon van a hangsúly. A cél, hogy a társadalomban kialakuljon egy pozitív kép a vadászíjászokról, azokról az emberekről, akik az etikus vadászat elkötelezett hívei, akiket a természetszeretet vezérel. Az egyesületünk íjász szakosztálya célul tűzte ki, hogy ezt a Máté hegy nyújtotta természeti adottságot kihasználva szélesebb körben ismertesse meg az íjászatot a környék ifjúságával. Az íjászat nem csupán a testet fejleszti, hanem a koncentrációs képesség növelésével a szellemet is. Nem elég ha valakinek a legjobb felszerelés van a kezében a célok leküzdése maximális koncentrációt kíván az íjásztól. Az íjászat, mint sport és a szabadidő eltöltésének egyik formája, Angliában, a modern sportok őshazájában fejlődött ki pontos szabályokkal és rendszerekkel; manapság a világ legtöbb országában versenyszerűen és szabadidősportként űzik. Szakosztályunk tagjai számos hazai és nemzetközi versenyen értek már el kimagasló eredményeket. Kellő tapasztalatot szereztünk az utánpótlás nevelésében is. Tagjaink közül többen elvégezték a Magyar Íjász Szövetség által szervezett edzőképző kurzust, ahol az ország legjobb szakemberei segítségével lehetett elsajátítani mind az elméleti mind pedig a gyakorlati ismereteket.

Távlati terveink között szerepel íjászversenyek rendezése aminek segítségével az ország ezen periférikus részét is szeretnénk szélesebb körben ismertebbé tenni. Az íjászat népszerűségének növekedésével a versenyeken egyre nagyobb létszámmal jelennek meg az ország legtávolabbi részéről, illetve külföldről is íjászok, amit kihasználva szeretnénk nem csak az egyesületünket, hanem a városunkat is ismertebbé illetve elismertebbé tenni.Vissza a főoldalra